L’Spin off de l’Alzueta Gallery, a l’Empordà

L’antic palau del s. XIV al poble de Casavells acull, des de fa més de 15 anys, la seu d’Alzueta Gallery al Baix Empordà. Al llarg d’aquest temps, la galeria s’ha anat consolidat com un referent per descobrir noves propostes artístiques gràcies a un projecte viu i que, segons el seu artífex, Miquel Alzueta, seguirà evolucionant per anar més enllà del seu caràcter expositiu comercial i incloure retrospectives, curacions d’altres artistes i edició de llibres.

Aquest últim és un camp que Alzueta coneix molt bé. Al 1985, amb 23 anys i dos amics, va crear el segell editorial Columna amb la intenció d’introduir el mercat del llibre català a nivell competitiu. I ho van aconseguir, van publicar la traducció al català dels autors dels 90 com Tom Sharpe i David Leavitt, arribant als 200 títols nous a l’any. Quan va considerar que l’etapa d’editor havia finalitzat, va vendre l’editorial al Grup Planeta i d’una forma orgànica es va convertir en marxant d’Art i galerista. La seva galeria insígnia és la del carrer Sèneca de Barcelona, a la que amb el temps han seguit la de Casavells, una altra al barri del Turó Park de Barcelona i a Madrid. Totes quatre amb el mateix doble propòsit d’apropar l’art contemporani al públic general i donar a conèixer artistes joves, d’aquí i de fora.

En el cas de Casavells, la galeria està ubicada en un palau restaurat amb molt de respecte per les tècniques constructives d’una època, dignificant els materials com els paviments, murs de pedra, escalinates i arcades que competeixen en bellesa amb les obres exposades. La galeria disposa d’uns 3.000 m2 i vuit sales d’exposicions, que han estat rehabilitades i realçades amb bon gust i cert atreviment.

Tot plegat parla de l’interès d’Alzueta per l’Arquitectura, la simplicitat i el moble de camp, especialment del s. XVIII, que en aquest espai conjuga bé amb l’Art contemporani. La visita permet diferents itineraris que culminen a les silencioses golfes, pintades de blanc pur per cedir el protagonisme als poètics mòbils de bambú de Laurent Martin “LO”. Aquest escultor amb taller a l’Alt Empordà és un dels artistes de referència del Palau de Casavells com Claudia Valsells, Andrea Torres, Stella Rahola i Maru Quiñonero.

Poder exposar en un espai tan estètic com el Palau de Casavells els ha donat molta projecció i les seves obres, habitualment de gran format, decoren ara cases i masies empordaneses. Als artistes de la casa, cada temporada se sumen noves veus escollides per Miquel Alzueta, des de l’emoció i el compromís, juntament amb el seu comitè de selecció a qui cada vegada delega més el fitxatge dels nous artistes, perquè considera que s’ha de fer amb criteris de joventut.