Un Pritzker amb discurs ecològic i social

És una gran notícia que el premi Pritzker 2023 hagi estat designat a l’arquitecte, urbanista i activista Sir David Chipperfield. El veredicte del jurat n’ha destacat la seva “arquitectura subtil, continguda i elegant”, tres virtuts que alhora parlen d’ell mateix. Chipperfield les ha demostrat al llarg de la seva carrera i ara també, amb la senzillesa, la humilitat i el missatge amb què ha rebut la més gran distinció de l’Arquitectura. 

Chipperfield considera el Pritzker com un estímul per seguir dirigint l’atenció a l’essència de l’Arquitectura i al seu significat, però també “a la contribució que podem fer com a arquitectes per fer front als desafiaments existencials del canvi climàtic i la desigualtat social. Sabem que, com a arquitectes, podem dur a terme un paper més destacat i compromès en la creació no només d’un món amb més bellesa, sinó també més just i sostenible. Hem d’estar a l’alçada d’aquest repte i ajudar a inspirar a la propera generació perquè assumeixi aquesta responsabilitat amb visió i valentia”. 

En diferents ocasions, Chipperfield ha parlat de l’actual rol de l’arquitecte, des d’una lògica diferent i que el vincula amb la responsabilitat social, la integració en el paisatge i l’urbanisme al servei de la gent. Ell ja fa anys que explora i duu a terme aquesta Arquitectura humana i sensata a Corrubedo, el petit poble gallec on estiueja des de fa més de 20 anys, situat entre les rías d’Arousa i Muros, a A Coruña. Preservar el desenvolupament sostenible d’aquestes i les altres ries atlàntiques de Galícia va ser el propòsit inicial de la Fundació RIA. Ell mateix la presideix com una iniciativa filantròpica amb la voluntat de connectar interessos amb necessitats actuals, reptes globals amb entorns concrets i agents públics amb privats. I no només per executar projectes alineats amb la sostenibilitat ambiental, econòmica i social sinó també per trobar la bellesa en fer el que és correcte.

És la mateixa honestedat, consciència i respecte amb què Chipperfield va assumir l’encàrrec de restaurar la mítica Neue Nationalgalerie de Berlín, la darrera obra de Mies van der Rohe i una de les icones de l’Arquitectura del s. XX. “Tan Mies com sigui possible” va ser el compromís que aquest arquitecte britànic va adquirir amb ell mateix abans de començar un procés d’obres que va durar 6 anys i amb el que, tal com es veu a les fotografies, va aconseguir tornar-li tot l’esplendor i la poesia de quan es va inaugurar, al 1968.