El celler d’RCR, sostenibilitat i paisatge

El nou Celler Perelada, inaugurat al juny del 2022, és admirable amb i en tots els sentits. Primer de tot, per la integració respectuosa en el paisatge de l’Alt Empordà, que és una marca de la casa dels RCR Arquitectes des que en un viatge al Japó a principis dels 90 van entendre que Arquitectura i Paisatge era un binomi indissoluble. L’obra magna que han fet ara, per ampliar i millorar la producció dels vins i caves de la família Suqué Mateu, ha tingut en compte que un celler del s. XXI s’havia de construir causant el mínim impacte ambiental.

I han estat tan rigorosos en el procés de complir 64 estrictes criteris de sostenibilitat, que han obtingut la recompensa col·lateral de ser el primer celler d’Europa que rep la distinció LEED Gold. Es tracta de la màxima categoria d’un sistema de certificació d’edificis sostenibles originari dels Estats Units (Leadership in Energy & Environmental Design), que mesura estratègies de sostenibilitat com l’eficiència energètica, l’ús d’energies alternatives, la qualitat ambiental interior, la recollida d’aigua i la selecció de materials, entre altres paràmetres.

Pel que fa als materials de construcció, una quart part han estat reciclats i la resta és d’origen local, ja que han treballat amb proveïdors de proximitat. Un dipòsit d’aigua de pluja amb un capacitat de 700.000 litres permet estalviar el 75% d’aquest recurs i reconduir l’aigua recollida a consums varis, com el rec de la garnatxa negra. El més sorprenent és que tota l’energia que es fa servir és renovable certificada i prové, en gran part, de la Geotèrmia. Els fonaments del taller són 500 pilons sota terra, alguns dels quals la perforen fins a 12 metres i aprofiten la temperatura del subsol per generar l’energia que consumeix el celler.

La creativitat compartida del Rafael Aranda, la Carme Pigem i el Ramon Vilalta, que al 2017 van guanyar el prestigiós Premi Pritzker d’Arquitectura, ha anat un cop més a la recerca d’allò que és essencial a partir de pensar i dibuixar l’espai en el seu context. A més de restaurar el recinte de la granja original annexa al castell de Perelada respectant els seus elements arquitectònics com la volta catalana, el projecte dels RCR ha soterrat el celler de més de 18.000 m2. El resultat és una Arquitectura introvertida i silenciosa, fruit d’una modèstia inusual en el sector, després de dècades de molta Arquitectura icònica i amb rúbrica.

A l’interior sorprenen les enormes sales diàfanes, sense pilars per afavorir la fluïdesa del treball, amb 188 dipòsits d’acer inoxidable i on es pot apreciar l’innovador sistema oresteo per gestionar el CO2 residual dels processos de fermentació. A la gran sala amb 600 botes, a més de l’espectacularitat i bellesa sòbria de l’espai, es pot apreciar el nivell de detallisme els RCR en el color i textura de les parets. A partir d’una barreja de sorres clares i formigó han aconseguit una tonalitat, que han anomenat Pantone Perelada, que vol simular la sensació d’estar a dins d’una bota de fusta.

Cap al final del recorregut d’audiovisuals sensorials creats pels propis RCR, passarel·les imponents i sales de producció, s’arriba a l’anomenat temple. Un espai d’una elegància intimidadora dedicat al tast en vertical i, sobretot, a l’experimentació de vins exclusius i vins sostenibles dins la DO Empordà. Perquè, un complert un somni de tants anys com era el Celler Perelada, ara el següent és fer equip amb altres cellers empordanesos perquè aquesta terra pugui esdevenir un referent en el món del vi, com ho és la Toscana italiana.