Biblionatura al Parc Natural de Collserola

La Biblioteca Collserola – Josep Miracle, a Vallvidrera, és l’única de Barcelona situada a dins d’un Parc Natural. És per això que acull el fons de llibres, documents i cinema sobre Natura més gran de tota la xarxa de de Biblioteques de Barcelona.

Entre els seus prestatges hi ha una àmplia secció de Biblionatura, amb diferents apartats dedicats a la Natura dels boscos, la fauna, la micologia, etc. En altres, acull diferents temàtiques sota el paraigües de l’Ecologia i Sostenibilitat per convidar a lectures sensibles amb pràctiques com l’upcycling i l’economia circular, i d’altres que aporten consciència mediambiental i documenten sobre els riscos que comporta el canvi climàtic, com ara els refugiats climàtics.

Per poder gaudir de les lectures amb tranquil·litat, la Biblioteca disposa d’un Espai de silenci amb vistes al Parc Natural. A més, ofereix un ecosistema d’activitats com el club de lectura Literatura de natura”, el festival Liternatura, com dissenyar un jardí de papallones, l’intercanvi de llibres ja llegits i facilitats per fer circular la roba usada.

El que més crida l’atenció són les Bibliollavors, una idea importada d’una biblioteca d’Estrasburg, que consisteix en tenir en un calaix, al costat de llibres de coneixements sobre horticultura, amb planters de llavors que les persones interessades poden agafar lliurement. A més, la biblioteca ofereix el servei de préstec de llavors, en què l’usuari es pot endur un màxim de 5 llavors diferents en prèstec per un any, sense que se’n pugui fer un ús comercial o modificació. A canvi, es compromet a tornar com a mínim el doble de llavors prestades depenent de la varietat, i fruit de cultius ecològics.