Valldaura Labs, la masia de l’autosuficiència
Al límit de Barcelona, dins del Parc Natural de Collserola i en una masia del s. XIX s’investiga el futur de les ciutats autosuficients, amb edificis vius i productius que generin energia i aliments per al propi abastament, i que capturin el CO2 i no n’emetin. Valldaura Labs és un del campus de l’Institut d’Arquitectura Avançada de Catalunya (IAAC) i on cada dia es posen en pràctica els seus quatre pilars: la recerca, l’experimentació, la reflexió i la posada en comú a partir de la conversa.
El projecte està inspirat en la mítica Escola d’Arquitectura de Taliesin, fundada al 1932 per Frank Lloyd Wright i la seva dona Olgivanna, que van decidir convidar estudiants d’Arquitectura a viure i treballar amb ells amb la intenció de canviar el món a partir de l’estudi, el desenvolupament tecnològic de l’Arquitectura i el Learning by Doing. Amb la mateixa intenció, l’IAAC va desplaçar a Valldaura el Màster en Edificis Ecològics Avançats i Biociutats (MAEBB), un programa immersiu d’11 mesos en què estudiants de tot el món viuen i exploren els límits de la autosuficiència alhora que fan tasques de forma rotativa, incloent-hi la jardineria, la cuina i el conreu de l’agricultura.
D’aquesta manera, en aquest laboratori d’autosuficiència es combina el back to basics amb les tecnologies del futur i s’investiguen solucions basades en la natura, la bioeconomia, la gestió sostenible dels boscos, el foment de la biodiversitat i els nous materials de construcció a partir de recursos naturals com la fusta, la terra i els minerals.
El màster finalitza cada any amb el disseny i construcció d’un petit edifici ecològic seguint el model del Learning by Living del MIT Media Lab, on els estudiants no només dissenyen i fan maquetes, sinó que a més a més fan prototips i experimenten ells mateixos part de les seves idees. Una de les que ha tingut més ressò ha estat la seva cabana per a quarentenes. Inspirada en Le Cabanon de Le Corbusier, es va construir amb fusta de km.0 i sobre els panells de CLT es va col·locar un aïllament de suro i una segona pell de fusta enfosquida pel foc, amb la tècnica ecològica japonesa Shou Sugi Ban. L’any 2021 The Voxel, Quarantine Cabin va ser escollida per The New York Times com un dels 16 conceptes de disseny global per a un futur impredictible.