Una mirada ecològica i 360, a Barcelona

L’Hipermirador de la Torre Glòries és una de les noves propostes de Barcelona i, sens dubte, amb més alçada. El reclam és la panoràmica 360º des d’un punt de la ciutat inèdit, per descentrat, però la visita ofereix també la possibilitat de veure Barcelona amb una mirada més ecològica i inclusiva. Això passa per prendre consciència que les persones no som els únics barcelonins sinó que també ho són els arbres, plantes i animals que viuen a la ciutat.

Amb aquesta missatge i una gran sensibilitat estètica, s’ha museïtzat l’accés al mirador. Més de cent caixes de vidre suspeses són el receptacle de delicades figures de paper, realitzades per un mestre artesà, per representar les diferents espècies que formen l’ecosistema urbà de Barcelona. Estan acompanyades de pantalles que les expliquen a partir de bells cal·ligrames digitals.

A més de ser un dels edificis amb més personalitat de l’skyline de Barcelona, ara la Torre Glòries pren el pols de la ciutat com una gran antena receptora que rep i processa les seves dades, en constant transformació. Gràcies a la Intel·ligència Artificial aquestes dades, que capten els sensors de la Torre i d’altres estacions repartides per la ciutat, es projecten en grans pantalles que informen a temps real de la qualitat de l’aire, del vent que bufa, del nivell del mar, de la presència d’elements contaminants i, fins i tot, de la posició de les estrelles sobre el cel barceloní.

En un trepidant ascensor, en pocs segons s’arriba a la planta 30 de la Torre. Les sempre atractives vistes de la ciutat són les primeres a captar l’atenció fins que a l’alçar la mirada es descobreix, suspesa a la cúpula, la instal·lació immersiva Cloud Cities Barcelona, de l’artista argentí Tomás Saraceno. Celebrat internacionalment per les seves grans obres interactives i escultures flotants, Cloud Cities Barcelona és una plataforma de mirador, formada per 5.000 nodes connectats per 6 quilòmetres de cables, que es pot grimpar, recórrer i descansar en un dels seus cubicles per veure la ciutat des dels núvols, entenent millor el seu paisatge, atmosfera i ecologia social.

Aquests 130 m2 d’instal·lació immersiva són un homenatge de Saraceno als núvols que permeten la interacció en l’era digital i als núvols físics que sobrevolen les ciutats i en regulen el clima. Per tant, és una invitació a renovar el compromís dels ciutadans amb l’aire de la ciutat perquè puguem continuar gaudint dels seus núvols, com a part imprescindible del paisatge barceloní.